Feedback: ruimte geven aan jezelf

Feedback

Feedback: ruimte geven aan jezelf… Iedereen die samenwerkt met andere mensen heeft met feedback te maken. Het geven en ontvangen hiervan is niet altijd makkelijk en kan ook spannend zijn. Het geven van feedback is voor veel mensen nog net iets lastiger dan het ontvangen. Binnen supervisie en coaching komt feedback hanteren vaak als onderwerp op tafel.

Hulpmiddel

Feedbackregels kunnen prettig zijn als houvast om op een respectvolle manier feedback te kunnen geven. Een veel gebruikt hulpmiddel daarbij is het schema 4xG + R&O:

  1. Gedrag: benoem welk gedrag je opmerkt
  2. Gevoel: benoem welk gevoel hieruit volgt
  3. Gevolgen: benoem de gevolgen daarvan
  4. Gewenste gedrag: benoem wat volgens jou het gewenste gedrag is

Daarna is er ruimte voor de reactie (R) van de ander en kan je samen op zoek naar een oplossing (O).

Dit schema kan je houvast geven. Belangrijk daarbij is:

  • Communiceer op tijd
  • Communiceer vanuit de Ik-boodschap
  • Wees je bewust van je non-verbale communicatie

Vaardighedenniveau

Hulpmiddelen als deze, worden in de praktijk veelvuldig toegepast. En zijn bewezen helpend. Als geheugensteun, als opfrisser, of als ondersteuner. Het helpende effect van feedbackregels begeeft zich op het vaardigheidsniveau. Zeer toepasbaar als je nog niet zo goed weet hoe je op de juiste manier feedback kunt geven. Of als je dat niet meer zo goed weet.

Uitstel en excuses

De meeste professionals weten goed op welke manier ze het best feedback kunnen geven. De vaardigheid daartoe is absoluut aanwezig. Toch blijkt in de praktijk dat een grote groep professionals heel goed is in het verzinnen van ‘excuses’ om het feedback geven uit te stellen. “Ach, het valt eigenlijk ook wel mee”. Of: “Ik wil het niet erger maken dan het is”.
Verschillende oorzaken kunnen bij dit uitstel- of vermijdende gedrag een rol spelen.

Een van de redenen waarom feedback geven zo lastig blijft, ligt vaak op minder zichtbaar niveau: op identiteitsniveau.

Feedback: ruimte geven aan jezelf

Ik kom vaak professionals tegen die telkens opnieuw worstelen met feedback geven. Regelmatig blijkt dan dat er op identiteitsniveau iets dwars zit.

  • Wie ben ik om hier iets van te vinden?
  • Wie ben ik om jou aan te spreken op wat er gebeurt?
  • Er wordt toch niet naar mij geluisterd, dus ik hou het maar voor me..

Allerlei overtuigingen en patronen spelen een rol en hebben als effect dat feedback geven blijvend lastig is. Vaak speelt hier het thema dat ‘ruimte durven innemen’ moeilijk is.

Door aandacht aan dit element te besteden en hierin te groeien en bij te sturen, kan een positief resultaat bereikt worden. Dan wordt ruimte innemen voor jezelf minder moeilijk en gaat feedback geven gemakkelijker.

Feedback geven

Herkenbaar voor jou?

Vind jij feedback geven ook lastig? En wil je onderzoeken op welke manier je hierin kunt groeien? Een supervisietraject kan je daarbij helpen. Hier vind je meer informatie.

Contact

Wanneer je vragen hebt of je wilt gewoon eens overleggen, neem dan vrijblijvend contact op!

Contact