Hulpmiddel bij het stellen van prioriteiten: In de week van de werkstress sta ik stil bij het stellen van prioriteiten tijdens de hectiek van het werk. Het ervaren van werkstress komt vaak ter sprake tijdens supervisie, coaching en intervisie.
Een hulpmiddel hiervoor past in het grotere verhaal over het ervaren van hoge werkdruk. Een onderwerp dat alle professionals in zorg en onderwijs zullen herkennen.
Hoge werkdruk
In het algemeen kun je zeggen dat het ervaren van een hoge werkdruk niet direct alarmerend hoeft te zijn. Een (tijdelijke) hoge werkdruk kan namelijk leiden tot betere prestaties en voldoening geven. Ook kan het je uitdagen om bepaalde doelen te behalen.
Het is belangrijk om er voor te zorgen dat een hoge werkdruk zich niet ontwikkeld tot werkstress.
Wanneer je werkstress ervaart, is de balans tussen de hoeveelheid werk (belasting) en de hoeveelheid activiteiten (belastbaarheid) die je kan verrichten, zoek.
Met andere woorden: de eisen die de omgeving stelt gaan het vermogen van de werknemer te boven.
Overigens …. werkstress kan ook uit onvrede ontstaan: onvrede over bv. de werkomgeving, het takenpakket of de caseload.
Werkplezier
Een beschermende factor bij de ervaring van werkstress, is het ervaren van werkplezier. Wanneer je dus in voldoende mate plezier ervaart tijdens je werk, kan dit de aanwezigheid van een hoge werkdruk in balans houden.
Hulpmiddel bij het stellen van prioriteiten
Binnen de complexe thematiek rondom hoge werkdruk, kunnen eenvoudige hulpmiddelen van pas komen. Een hulpmiddel bij het stellen van prioriteiten is daar een voorbeeld van.
Tijdens je werk kom je op veel momenten voor een keuze te staan: geef ik prioriteit aan wat me nu gevraagd wordt of niet?
Denk bv. eens aan het e-mailverkeer. Waarschijnlijk komen er per dag talloze e-mails in je inbox? Aan welke geef je voorrang? Ervaar je bij ieder e-mailbericht dat er een appel op je wordt gedaan? En welk effect heeft dat appel op jou? Actie? Gelijk doen – en wel direct?
Dan kan je aardig in de knoop raken omdat dan alles prioriteit krijgt.
Bron: Van werkdruk naar werkplezier – A. Kouwenhoven & A. Schoemaker
Kwadrant
Het kwadrant van organisatiepsycholoog Stephen Covey kan helpen om orde te brengen in de hectiek die soms ook chaos kan veroorzaken. Het kwadrant is een handig hulpmiddel bij het maken van keuzes.
In het kwadrant wordt onderscheid gemaakt tussen zaken die je direct regelt en zaken die kunnen wachten.
Dit onderscheid maak je door je af te vragen:
1. Is dit belangrijk?
2. Is dit urgent?
Hoezeer dit nogal een ‘open deur’ lijkt, deze vragen kunnen je van dienst zijn wanneer je overspoeld wordt en werkstress ervaart.
Door jezelf deze vragen te stellen, kan je in het kwadrant zien welke actie het meest passend is:
Doen
Plannen
Delegeren
Deleten
Interessant om te ervaren welk effect dit hulpmiddel kan hebben op het ervaren van hoge werkdruk!
Reflecteren
Een hulpmiddel als dit kan echt handig zijn. Maar daarbij is zelfreflectie in tijden van hoge werkdruk ook essentieel. Want wat zorgt er nu voor dat jij die te hoge werkdruk ervaart en bv. je collega niet? En wat zorgt ervoor dat jij je werk ‘mee naar huis neemt’ en diezelfde collega doet na een overvolle werkdag de deur achter zich dicht en fietst relaxed naar huis?
Wat vertelt dit over jou en zou je zaken anders kunnen aanpakken?
Tijdens een workshop ben ik met verschillende teams binnen het onderwijs hierover aan het werk geweest.
Als dit voor jou en je team actueel is, kan je er meer over lezen.
Wil je hierover verder praten? Zoek dan even contact.