Karin de Knegt

Kiezen of delen?

Kiezen of delen? Soms kom je voor keuzes te staan die niet makkelijk zijn. Binnen mijn werk is dit momenteel een actueel onderwerp. Verschillende teams waar ik mee werk worden geconfronteerd met behoorlijke veranderingen. Op het gebied van de organisatie van hun werk, maar ook op het gebied van taken en verantwoordelijkheden.

De meeste professionals uit deze teams lukt het om mee te bewegen met deze veranderingen. En een deel van hen ziet uitdagingen in die nieuwe omgeving. Voor sommige professionals is het moeilijk om hun weg te vinden binnen de veranderende omgeving. Bespreken en uitzoeken wat hierbij een rol speelt is dan natuurlijk belangrijk.
Stilstaan bij welke keuze er gemaakt kan worden kan ook helpend zijn.

Kiezen of delen?

Het Keuzekruispunt


Martijn Vroemen (adviseur voor teams en organisaties in verandering) heeft het Keuzekruispunt ontwikkeld. Een model dat inzicht kan geven op momenten waarop je moet beslissen hoe je omgaat met iets dat niet welkom is. Je kunt op zulke momenten dan kiezen uit ‘drie wegen naar geluk en één naar ongeluk’

4x een keuze

Je kunt vier keuzes maken:

  1. Aanpakken
    Probeer of je de (nieuwe) situatie kunt wegnemen, veranderen, oplossen of tegenhouden.

    Dit is de weg waarin je tot actie komt en je invloed gebruikt.
  2. Accepteren
    Je kunt de (nieuwe) situatie accepteren en loslaten. Bv. door met je team er maar het beste van maken.

    Het vraagt meestal tijd voordat mensen kunnen accepteren, maar het kan uiteindelijk ook bevrijdend werken
  3. Afscheid
    Vertrekken is ook een optie. Het is een mogelijkheid die moed vraagt en vaak ook tijd. Maar wanneer een (nieuwe) situatie voor jou onacceptabel is, kan ook vertrekken een bevrijdend effect hebben.
  4. Klagen
    Klagen begint bij irritatie en verontwaardiging over het onrecht dat je bemerkt. Een klager deelt de klacht vaak met anderen en herhaalt het regelmatig. Het probleem laat de klager niet los, want het stoort te veel en er is geen andere weg dan te gaan klagen.
    Vaak ziet een klager niet meer dat klagen ook een keuze is.

    Hier ligt het aangrijpingspunt om klagers (mogelijk) te helpen.

Resultaat

Tijdens teamcoaching (maar ook bij individuele coaching) maak ik regelmatig gebruik van het keuzekruispunt. Stilstaan bij de keuzes die er zijn en die mensen willen maken brengt altijd (meer) inzicht. En ook bewuste keuzes: “Ik kies ervoor om …!”
Het levert in ieder geval belangrijke gespreksstof op.

Herken je dit?

Kom jij in je werk ook zulke situaties tegen? Wordt jouw team ook geconfronteerd met een veranderende omgeving en willen jullie aandacht besteden aan de keuze die je wilt maken? Neem dan gerust een keer vrijblijvend contact op.

_____________________________________________________________________________________________________________________

 

 

Mobiele versie afsluiten